GÖZ TANSİYONU (GLOKOM) GÖZ TANSİYONU

GÖZ TANSİYONU (GLOKOM) GÖZ TANSİYONU

GÖZ TANSİYONU(GLOKOM) NEDİR?

Glokom, bir diğer adıyla göz tansiyonu (halk arasında karasu) göz içerisindeki basıncın artış göstermesi ile gözdeki sinirin zarar görmesi ve görme yetisini kaybetmesi sonucu meydana gelen riskli bir göz hastalığıdır. Genellikle 40 yaş üstü hastalarda göz içerisinde ki “Aköz sıvı” olarak bilinen sıvının dışa akım yerinde gözle görülemeyecek kadar küçük bir tıkanıklık oluşur. Tıkanıklık göz içerisindeki sıvı basıncının artışına sebep olur. Bu da görme sinirine baskı yaparak hasarlanmasına neden olur ve görme kaybına ileri boyutta körlüğe yol açabilir.

Göz tansiyonu aşırı bir şekilde yükselmeden gözle görülür bir belirtiye yol açmaz, sinsi ve geri dönüşü olmayan bir görme kaybına sebep olabilir. Bu nedenle hastaların anlaması epey bir zordur. Normal rutin bir muayene ile ortaya çıkma olasılığı yüksektir.Erken teşhis ve tedavi için yılda bir kez göz muayenesi olunması uzmanlar tarafından önerilir.

Göz tansiyonu normal değerleri genellikle 9 mmHg alt sınır, 22 mmHg üst sınır olarak belirtilmiştir. Göz tansiyonu cihazı (tonometre) ileri teknoloji olan bilgisayarlı görme alanı testi veya görme siniri (oct) taraması sayesinde teşhis konulur ve tedavi yöntemi seçilir.(link tedavi yöntemi)

Göz tansiyonuna bağlı olarak oluşan görme kayıpları geri döndürülemiyor ancak görme kaybının ilerlemesi ilaçlar ile önlenebiliyor.