fbpx

GÖZ TANSİYONU (GLOKOM) TÜRLERİ

GÖZ TANSİYONU (GLOKOM) TÜRLERİ

GLOKOM TÜRLERİ

1-AÇIK AÇILI GLOKOM

2-KAPALI AÇILI GLOKOM

3-ÇOCUK VE KONJENİTAL GLOKOM

4-NEOVASKÜLER GLOKOM

1.Açık açılı glokom

Açık açılı glokom çok yavaş ilerleyen ve en sık görülen bir glokom türüdür.Açık açılı glokom genellikle 40 yaşın üstündeki hastalarda görülür.Hasta son ana kadar herhangi bir semptom hissetmeyebilir, hafif görme kaybı bile fark edilmeyebilir. Bu tür bir glokomun, gerçekleşmesinde birçok insan oluşan hasarın kalıcı olabileceğinin farkına varamadığı için tıbbi yardım almayı tercih etmezler.Çoğunlukla hasar her iki gözü de etkiler,ancak bir göz diğeri kadar kötü durumda değildir.Bu glokom türü kronik bir hastalıktır, genetik yapısı olabileceğinden açık açılı glokomda erken teşhis,tedavi açısından çok önemlidir.Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hastalığı yavaşlatmak ve görme seviyesini korumak amacı ile ilaç ve cerrahiden faydalanmak mümkün olur.

2.Kapalı açılı glokom

Kapalı açılı glokomun en önemli özelliği kalıtsal olmasıdır.Genellikle ailenin diğer bireylerinde de görülebilir.Herhangi bir yaş aralığı mevcut olamayan hipermetropi ve ön kamarası dar olan kişilerde daha sık görülebilir.Bu tür glokomda belirtiler aniden gelişir ve hasta genellikle ağrı,hızlı görme kaybı,kusma,mide bulantısı gibi şikayetleri daha sık yaşar. Bu belirtiler sonucu hasta doktora başvurur.Kapalı açılı glokom dar olan açının tamamen kapanması sonucu oluşur.Göz içindeki sıvı iris ve kornea tabakası arasında bulunan bir kanal sistemi ile gözün dışına akar.Bu sıvının akması sonucu kornea ve iris birbirine yaklaştığında aradaki açı’ kapanır.Aniden meydana gelmesi sonucu akut atak oluşur.

Bu hastalık erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülür.Kapalı açılı glokomun risk faktörleri arasında üveit, travmatik lens,diyabetik retinopati,katarakt ve oküler iskemide sayılabilir.

3.Çocukluk çağı glokomu (Konjenital glokom)

Bu glokom türü bebeklerde daha sık görülen göz tansiyonudur.Çocukluk döneminde göz değişikliğine bağlı olarak çocukluk çağı glokomu gelişebilir.En yaygınolarak bilinen ışıktan etkilenme, şaşılık, gözdeki yaşarmalar, iri göz,çocukluk ve bebeklik döneminde görülen glokomun belirtileridir.Anne karnından itibaren gelişimini tamamlamaya çalışan bebekte gözdeki sıvı sistemi gelişmeyebilir.Bu durum göz tansiyonuna yol açabilir.Bu konjenital glokomun en tehlikelisi gözdeki renk değişikliği ve göz tansiyonu yüksek olmayıp gözü iri olan bebeklerdir.Gözün iriliğinden dolayı teşhis koymada güçlük çekilir.Ailelerin bu tür şikayetleri olan bebek ve çocukları fark ettiği an göz doktoruna başvurmaları önerilir.

4.Neovasküler Glokom

Bu glokom türü içlerinde en ağır glokom şeklidir. Gözdeki sinir tabakasında diyabete bağlı olan damar tıkanıklığı ya da herhangi bir şekilde sinir tabakasının beslenmesini engelleyen durum olduğunda gözde normalin dışında damarlar gelişir ve bu damarlar ilerledikçe açının kapanmasına neden olur.
travma sonrası oluşan glokom:
Gözün yaralanması, ağır yanıklar veya delici yaralanmalar glokoma yol açabilir.Bu nedenle herhangi bir travma sonucu göze darbe alan kişilerin belli aralıklarla göz muayenesi olması gerekir.

Opening Hours